Pitten en zaden crackers


Voor het maken van Eefs Muesli Mix heb ik potten vol met pitten en zaden. We doen veel pitten en zaden door onze muesli's. Heel gezond maar waarom eigenlijk?!

 

Zaden bestaan uit een kiem en voedsel voor een kiem, waaruit een nieuwe plant kan groeien. Niet zo gek dat veel waardevolle voedingsstoffen geconcentreerd aanwezig zijn. In zaden zitten relatief grote voorraden van vitaminen, mineralen, eiwitten (oa enzymen) en onverzadigde vetzuren.

De vitamine en mineralen zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en groei en ontwikkeling van het lichaam. Eiwitten zijn belangrijk bij het opbouwen van nieuwe cellen in je lichaam en het onderhouden daarvan. Ook bevorderen eiwitten (enzymen met name) de stofwisseling. Onverzadigde vetzuren zijn goede bouw en brandstoffen voor het lichaam. Deze vetten hebben een positieve invloed op ons cholesterol waardoor het risico op hart en vaatziekten vermindert.

(Uiteraard moet je ook zaden en pitten met enige mate eten, er kunnen bijwerkingen zijn bij grote inname)

 

Dus vandaar het recept voor hele gezonde, super simpel te maken maar vooral lekkere crackers!

 

Voor ongeveer 10 crackers heb je het volgende nodig:

125 gram lijnzaad

40 gram zonnebloempitten

40 gram pompoenpitten

20 gram sesamzaad

20 gram chiazaad

20 gram hennepzaad

2 el olie

180 ml water

5 gram zout

 

Aan de slag:

Doe alle zaden en pitten bij elkaar in een kom. Voeg het zout, de olie en het water toe. Roer goed door elkaar en laat 20 minuten intrekken.

Verwarm ondertussen de oven op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Schep het zaden en pitten mengsel na 20 minuten op het bakpapier. Spreid het goed uit, maak er 1 grote plak van, en druk zachtjes aan.

Bak de cracker in ongeveer 25 minuten lichtbruin. Haal uit de oven en snijd de cracker in kleinere, gelijke rechthoeken.

Draai de rechthoeken om en bak nog 5 minuten in de oven. Laat de crackers daarna buiten de oven afkoelen.

Bewaar ze in een luchtdichte trommel om ze lekker knapperig te houden.