Pindakaas, heerlijk!
Ik ging opzoek naar een recept voor koekjes met pindakaas waar ik een muesli koekje van zou kunnen maken. Eigenlijk zijn pindakaas koekjes helemaal niet moeilijk, je vindt al recepten met maar 3 ingrediënten! Met wat kleine aanpassingen bleek ik een heerlijk pindakaas muesli koekje te hebben gebakken. Knapperig van buiten en iets zacht van binnen!
Ik wilde al een tijdje experimenteren met verschillende 'zoetstoffen'. Ik bakte de pinkaas muesli koekjes dan ook op 4 verschillende manieren. Met gewone suiker, agave siroop, kokosbloesemsuiker en erythritol. Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden. Wil je hier meer over lezen, dan kun je hier onder het recept wat meer over lezen! Ook over de verhoudingen waarin je suiker in het recept kan vervangen, dat kan niet altijd zomaar 1:1.
Voor diegene die nu lekker willen bakken, eerst het recept:
Wat heb je nodig (voor 28 koekjes van 20 gram per stuk, zie foto's):
250 gram Pndakaas. Ik gebruik 100% pindakaas maar in principe kan je er elke soort pindakaas voor gebruiken.
100 gram Eefs muesli mix. Ik gebruik Eefs muesli mis Crunchy Choc Cranberry, maar ook hier kun je uiteraard in variëren.
1 ei
150 gram (kristal)suiker (of 150 g kokosbloesem suiker, 180 g erythritol of ongeveer 112 g / 7,5 el agave siroop)
Eventueel 1 tl vanille extract
Aan de slag:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Meng alle ingrediënten samen.
(Bij de variant met agave siroop (of honing of wat voor vloeibaar zoetmiddel je dan ook gebruikt) is het een erg nat mengsel. Voeg dan 5 el (ongeveer 50 gram) kokosmeel (neemt veel vocht op) toe.)
Maak gelijke balletjes van het mengsel en leg ze op de bakplaat. Druk ze plat. Met bijvoorbeeld een vork kruislings voor het patroon.
Bak de koekjes in 15 minuten. Ze moeten niet te donker worden. Laat ze afkoelen.
Ons experiment:
Kristalsuiker: Mooi licht koekje, goede structuur. In vergelijking met de andere koekjes doet deze het zoetst aan.
Kokosbloesemsuiker: Super lekker! Wij geven deze het hoogste cijfer. Het geeft het koekje een soort karamel achtige bijsmaak. Lekkere Chrunchy buitenkant.
Agave siroop (en dus toevoeging van kokosmeel): Lekker maar niet een echt (het minst) pindakaas koekje. Je voegt daar natuurlijk ook relatief het meest andere ingrediënten aan toe. Wel lekker, met name anders.
Erythritol: De koekjes waren een beetje droog en krummelig. Ook hier miste we een beetje de (heftige) pindakaas smaak.
Hoe zit dat nou met die suikers en zoetstoffen?!
Suiker is naast een conserveermiddel ook een belangrijke smaakversterker en heeft het als functie om een goede structuur aan je baksel te geven.
Er zijn twee soorten suikers; monosachariden, zoals fructose (fruitsuiker) of glucose, en disachariden, zoals sacharose (ook wel sucrose genoemd).
Kristalsuiker, rietsuiker en basterdsuiker (wat als 'gewone suiker' wordt bechouwd) zijn voorbeelden van sacharose. Sacharose bestaat voor 50% uit fructose en voor 50% uit glucose en is van nature aanwezig in bijvoorbeeld suikerbiet en suikerriet, waar het dan ook uit wordt gewonnen. Alle verschillende vormen van suiker bestaan uit een combinatie van glucose en fructose.
Geraffineerde suiker is suiker die in een fabriek gezuiverd is. Fabrikanten passen het raffinageproces, het industrieel zuiveren van een chemische stof, toe op suiker. Voorbeelden hiervan zijn kristalsuiker, rietsuiker en basterdsuiker. Geraffineerde suiker bevat door het zuiveringsproces geen nuttige voedingsstoffen meer, zoals vezels, vitaminen en mineralen.
In ongeraffineerde suiker, ook wel natuurlijke suiker genoemd, zijn wel nog een klein beetje van deze voedingsstoffen aanwezig. De suiker is wel bewerkt maar niet gezuiverd in een fabrieken, en heeft daarom in vergelijking van geraffineerde suiker vaak een wat donkerdere kleur. Voorbeelden hiervan zijn palmsuiker, kokosbloesemsuiker, honing en agavesiroop.
Agave siroop is afkomstig van de agaveplant. Deze groeien van nature in Amerika en Mexico. De planten worden voor veel producten gebruikt. De agavesiroop wordt verkregen door het sap van de plant in te dikken. Over agavesiroop lees je veel tegenstrijdige berichten. Het bevat veel fructose, daardoor heeft de siroop een lagere glycemische index (GI) wat inhoudt dat het het langzaam in het bloed wordt opgenomen en je minder hoge bloedsuikerpieken in het bloed krijgt, Over het algemeen wordt gezegd dat producten met een lagere GI beter voor je zijn. Maar fructose moet door de lever worden afgebroken en deze heeft daar maar een beperkte capaciteit voor dus zouden grote hoeveelheden fructose niet goed voor je zijn. Je kunt suiker 1:0,75 vervangen door agave siroop. Dat betekent dat je in een recept 100 gram suiker kan vervangen door maar 75 gram agavesiroop.
Kokosbloesemsuiker is een suiker uit de kokospalm. Verwar het niet met palmsuiker, want het is een soort palmsuiker, maar je hebt verschillende soorten palmen. Kokosbloesemsuiker verkrijgt men door de nectar uit de bloesem van de kokospalm te drogen en te malen. Het wordt dus niet verhit en daardoor blijven de aanwezige mineralen bewaard. Ook kokosbloesemsuiker heeft een lage GI waardoor het minder invloed heeft op de bloedsuikerschommelingen en dus geen suikerdip. Je kunt kokosbloesemsuiker 1:1 vervangen met suiker.
Erythritol komt van nature voor in veel vruchten zoals meloenen en peren maar ook in groenten, kaas en paddestoelen. Het is een natuurlijke zoetstof, een suikervervanger die zo ongeveer net als suiker smaakt (en er uit ziet, maar is niet geraffineerd!) alleen iets minder zoet is.
Het is een suikeralcohol, polyol, genoemd. Dat komt omdat de chemische samenstelling voor een deel lijkt op suiker en voor een deel lijkt op alcohol. Het wordt via een natuurlijke fermentatie gewonnen; fermentatie van glucose door gist. Na de fermentatie wordt het gedroogd, gefilterd en gezuiverd. Deze natuurlijke zoetstof bevat geen caloriën omdat het niet wordt afgebroken door ons lichaam en we het eigenlijk gewoon weer uitplassen. Over het algemeen heeft het geen na- of bijsmaak.
Je kunt suiker 1:1,2 erythritol vervangen ongeveer.
Nog even een kanttekening; je lichaam verwerkt de verschillende vormen van suiker op dezelfde manier. Ook bevatten alle soorten suikers ongeveer even veel caloriën, alleen zitten er in vloeibare suikers vaak ook water waardoor het aantal caloriën iets lager zal liggen. De natuurlijke suikers zijn dus niet per definitie gezonder dan geraffineerde suikers. Toch lijken natuurlijke suikers minder hoge bloedsuikerpieken in het lichaam te veroorzaken doordat de glycemische index (GI) ervan lager is. Ze bevatten soms wat meer fructose die dat veroorzaakt. De zoetkracht kan ook hoger liggen waardoor je er wat minder van nodig hebt. Ook zijn er in de natuurlijke suikers voor een (klein deel) goede voedingsstoffen bewaard gebleven. Oké eerlijk suiker is nooit gezond, als je dan toch suiker gebruikt kun je voor een natuurlijke variant kiezen. Je baksel wordt er niet opeens gezond van misschien wel ietsje meer maar ('helaas' met een beetje suiker in welke vorm dan ook) wel lekker!