Chocolade cake met pompoen en eefs muesli mix on top

Het is niet helemaal het seizoen van de pompoen misschien daarom dat ik een beetje een oude had liggen. Maar dan misschien juist goed om deze dus nu te gaan gebruiken. Ik wilde al een tijdje experimenteren met pompoen in een 'zoet' recept. Dit heeft onder andere te maken met mijn diabetes en ik wel af en toe graag snoep. Ik mag natuurlijk ook wel suiker (en andere koolhydraten) maar het liefst wel met mate en niet te veel tegelijk. Door pompoen te gebruiken in de cake en kokosmeel (wat een koolhydraatarme meel variant is net zoals bijvoorbeeld amandelmeel, maar dat is weer een stuk duurder) ligt de cake wat aantal koolhydraten betreft lager dan een 'normale' cake. Er zitten ook helemaal geen geraffineerde suikers in. 

Ook het gebruik van zo puur mogelijke chocola als topping, ik gebruikte de 90% variant (maar daar moet je wel van houden!) beperkt de suikers in de cake. Over de chocola nog de muesli, dat maakt de cake wel 'een plaatje' toch?! Als je een glutenvrije muesli als topping gebruikt (of de muesli weglaat) is dit ook nog eens een glutenvrije cake!

 

Het is een heerlijke volle cake geworden. Eigenlijke een beetje een kruising tussen een cake en brownie. De cake is smeuïg, niet te zoet, wel kruidig en iets machtig dus snij niet te dikke plakken!

 

Wat heb je nodig:

450 gram pompoen (Je hebt pompoenpuree nodig maar het is echt veel lekkerder om dat zelf te maken. Dit doe je door de pompoen in grove stukken te snijden op een bakplaat te leggen en dan  45 minuten op 180 graden zacht te laten worden. Laat de pompoen iets afkoelen.Trek de schil (als je de pompoen niet hebt geschild) er af. Daarna maak je het vruchtvlees met de staafmixer tot gladde puree.) 

100 gram Kokosmeel

75 gram kokosolie (zacht, het hoeft niet perse gesmolten te zijn maar wel zacht genoeg om door de andere ingrediënten te mixen)

50 gram rauwe cacao

1 tl pumkin spice (ik had dit niet in huis en heb het zelf gemaakt door: 1/2 tl kaneel, 1/4 tl gemberpoeder, 1/8 tl kruidnagel, 1/8 tl piment en nog iets minder nootmuskaat. Of te wel 2 delen kaneel: 1 deel gember: 1/2 deel kruidnagel en piment: 1/4 deel nootmuskaat)

5 el dadelstroop

1 tl bakpoeder

4 eieren

Voor de topping:

75 gram pure chocola (ik gebruikte zelfs 90% cacao)

50 gram Eefs muesli mix Crunchy Choc Cranberry (of een andere krokante muesli of granola)

 

Aan de slag: 

Verwarm de oven op 180 graden en bekleed een cakevorm met bakpapier.

Mix alle ingrediënten voor het cakebeslag goed door elkaar. Schep het beslag in de vorm en bak in ongeveer 45 minuten in het midden van de oven gaar. 

 

Smelt de chocolade au bain marie. Laat het vervolgens heel iets afkoelen, het moet uiteraard wel vloeibaar blijven.

Haal de cake uit de vorm en giet de gesmolten chocolade over de cake. Bestrooi de cake vervolgens met de knapperige muesli.