Avocado cake met limoen, kokos en pistache



Zoete cake & Avocado

 

Avocado is niet meer weg te denken in onze (gezonde) keuken en één van de meest veelzijdige vruchten ooit!

 

Natuurlijk 'simpel' in salades, als guacamole of op toast met een eitje. Maar ook om een groene groente soep romig te maken, voor een dessert zoals mousse, of in baksels zoals in deze cake. De avocado vervangt hier de boter en maakt de cake heerlijk romig. 

 

Op foodiesmagazine las ik dat er meer dan 500 soorten avocado's bestaan. Ik heb meerdere malen door Uganda gereisd en herinner me daar nog goed avocado's zeker wel 5 keer zo groot als de avocado's hier in de supermarkt, met een gewicht rond een kilo en zo smaakvol! 

 

Avocado's bevatten relatief veel vet in vergelijking met andere vruchten en groenten. Dit is met name oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur.

Dit verlaagt het (LDL-)cholesterol en heeft een positief effect op hart en bloedvaten. Doordat een avocado veel vet bevat levert deze wel relatief veel calorieën. Advocado's bevatten ook relatief veel eiwit en vezels en  veel verschillende mineralen, vitamine's en antioxidanten.

Het foodiesmagazine schreef als fun fact dat door de hoge concentratie foliumzuur de advocado gerekend wordt tot de afrodisiaca; lustopwekkende levensmiddelen...! Van zo'n luchtig romig plak cake zal je zeker genieten.

 

Wat heb je nodig;

1 avocado

4 eieren

1 limoen (schil en sap)

75g kokosmeel

50g kokosbloesemsuiker

12g bakpoeder

1tl vanille extract

100 g monchou

40g poedersuiker

40 g pistache noten en 15 g kokoschips (of 40 g pompoenpitten)

 

Aan de slag;

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Pureer het vruchtvlees van de avocado tot een gladde massa. Klop één voor één de eieren er door heen. Als deze helemaal zijn opgenomen kan beetje bij beetje het meel, suiker en bakpoeder erdoorheen geklopt worden. Daarna kan het limoensap (en eventueel rasp van de schil, deze kan je ook bewaren voor de frosting) en vanille extract erdoorheen geklopt worden. 

Giet het beslag in een ingevette cakevorm en plaats voor 30 min in de oven.

Als de cake wat afkoelt kan je vast de roomkaas frosting maken. Hiervoor meng je de monchou en poedersuiker. 

Pistache nootjes even kort roosteren en grof hakken.

Smeer als de cake is afgekoeld de frosting over de bovenkant en bestrooi met de pistache en kokoschips. 

 

Uiteraard kan je met de garnering experimenteren en alle kanten op. Zo maakte ik deze advocado cake laatst ook op met licht geroosterde pompoenpitten. Misschien gekozen vanwege de groene kleur die ik net als de pistache nootjes mooi op deze cake vind, het oog wil ook wat!