Hoe simpel wil je een 'koekje' hebben?!
Kokos, ik hou er heel erg van! Het is voor mij echt een smaakmaker die ook nog eens als gezond en zelfs superfood wordt gezien.
Echter als je je daar wat meer in verdiept, is dat niet zo éénduidig.
Nu gewoon een lekker koekje bakken met de mooie smaakcombinatie van abrikoos, honing en kokos?!
Dan moet je even naar beneden scrollen!
Hoe gezond is kokos nou eigenlijk?
Goed of slecht vet (risico op hart en vaatziekten)
Kokos bestaat voor het grootste deel uit verzadigde vetten. Vet heeft ons lichaam nodig o.a. voor energie, als bouwstof, voor een betere opname van sommige vitamines en bescherming van organen tegen beschadiging.
Nou is verzadigd vet, in vergelijking tot onverzadigd vet, de slechtere variant. Het verhoogt het slechte LDL- cholesterol (hoopt zich op in het bloedvat wat vaat vernauwing veroorzaakt) wat het risico op hart- en vaatziekte doet verhogen. Echter cholesterol heeft ons lichaam zeker nodig, we maken zelf ook cholesterol in onze lever. Het goede HDL-cholesterol zorgt dat het teveel aan cholesterol in het bloed naar de lever wordt vervoerd.
Het verzadigd vet in kokos bestaat voor een groot deel uit laurinezuur. Laurinezuur is een (middellang keten)vetzuur (MCT) dat het cholesterol wel doet stijgen maar dan het sterkst het goede HDL-cholesterol. En zou dus zo een gezonde werking hebben. Echter het is niet duidelijk of laurinezuur zijn werking zo doet als het met meerdere vetzuurketens gecombineerd is zoals in het verzadigd vet van kokos.
Goed voor immuunsysteem; fabel of feit
Hetzelfde laurinezuur waar ik het hierboven over had waar het verzadigd vet in kokos rijk aan is heeft een antivirale, ontstekingsremmende en antibacteriële werking. Het beschermt ons dus tegen bacteriën, virussen en ontstekingen. Ook hier geldt dat het niet helemaal duidelijk is of laurinezuur zijn werking gecombineerd met meerdere vetzuurketens heeft.
Directe energie en goed voor stofwisseling en spijsvertering of toch niet
Ook wordt er over kokos gezegd dat de middellange ketenvetzuren het makkelijk maakt voor de lever om het af te breken. En dat deze vetzuren dus niet worden opgeslagen als vet in ons lichaam maar gelijk worden gebruikt als energie. Dat is goed bij sportprestaties, direct energie! Echter als we meer calorieën binnen krijgen dan we verbranden zullen ook deze vetzuren worden opgeslagen in de vorm van vet.
Gezondheidsfacts
Er zijn ook wel hele duidelijke feiten die kokos gezond maken;
- Kokos bestaat ook uit veel vezels. Dit geeft een verzadigd gevoel (indirect gevolg is dat je dus minder gaat eten en eventueel zelfs afvalt), is goed voor de darmwerking en is goed voor een stabiele bloedsuikerspiegel.
- Kokos bevat (veel) mineralen en vitaminen.
- Kokos bevat weinig koolhydraten (suiker) en is in een koolhydraat beperkt dieet dus te gebruiken.
De conclusie is dat ik het lastig vind om te zeggen dat kokos 100% gezond is. Er zitten zeker hele gezonde aspecten aan kokos. Ik geloof met name in het eten met mate. Dat is wel heel moeilijk bij deze bollen, ze zijn heerlijk!
Wat heb je nodig:
1 eiwit
2 gedroogde abrikozen
50 gram honing
40 gram geraspte kokos
5 gram kokosmeel
Aan de slag;
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng alle ingrediënten in een pannetje en verwarm al roerend op het vuur totdat het 1 sticky massa is. Dit duurt ongeveer 3 tot 5 minuten.
Maak er nu 6 balletjes van met een lepel of je handen. Let er bij je handen wel op dat het mengsel heet is en plakkerig!
Leg de balletjes op een met bakpapier bekleed bakblik en bak ze 12 tot 14 minuten. Ze moeten mooi goudbruin worden!